Mijn eigen wijnen heten Jislaaik. Dit woord is een Afrikaanse uitroep van positieve verbazing, mijn gevoel toen ik eind 2010 voor het eerst een glas eigengemaakte Limburgse Pinot Gris dronk. Ik maak wijnen waarvan de drinker ook het Jislaaik-gevoel krijgt.
Sinds 2009 ben ik gepassioneerd hobbywijnboer en wijnmaker in Zuid-Limburg, waar ik in mijn achtertuin op 0.02 hectare ;-) een 90-tal stokken Pinot Gris, Chardonnay, Kerner, Pinot Noir en Gewurztraminer heb staan.
De kneepjes van dit fantastische vak heb ik geleerd van mijn buren; twee broers die geboren en getogen zijn in het huis waar we nu wonen. Deze pioniers maken al enkele decennia wijn van druiven geteeld in hun achtertuin. Ze hebben zelf een ontsteler en pers gebouwd, apparatuur die nodig is voor het maken van wijn na de druivenoogst in oktober. Gecombineerd met mijn analytische achtergrond maken we heerlijke wijnen ondanks de noordelijke ligging van Nederland.
Naast het maken van wijn, heb ik altijd een liefde gehouden voor Zuid-Afrika; het geboorteland van onze kinderen. Via de wijn heb ik nog een band met Zuid-Afrika ontwikkeld: sinds een aantal jaar help ik bij verschillende wijnmakers in de Kaap bij de oogst en het maken van de wijn in februari/maart.
Sommige van deze wijnmakers bezitten geen eigen wijngaard. In plaats daarvan hebben ze een uitgebreid netwerk opgebouwd van druiventelers. Elk jaar kopen ze kleine partijen (1-2 ton) druiven van topkwaliteit en zeer diverse locaties. Dit wordt fruit sourcing genoemd.
Het wijnmaken doen ze vervolgens in hun eigen kelder met minimaal ingrijpen. Zij gebruiken de gistcellen die van nature op de druivenschillen aanwezig zijn, evenals de voedingsstoffen in de druiven. Er wordt zo min mogelijk sulfiet toegevoegd.
Deze filosofie van wijnmaken, fruit sourcing van topdruiven en zo natuurlijk mogelijk werken, is voor mij enorm inspirerend. Daarom ben ik in 2015 ook begonnen om op deze wijze wijn te maken.
Het resultaat zijn unieke, avontuurlijke en kleinschalig gemaakte wijnen met een eigen verhaal.
Orange wine: Niet wit en niet rood. Witte wijn met schil en al vergisten als een rode wijn. Wordt in Slovenië al eeuwenlang gedaan en is in Zuid-Afrika ook in opkomst.
Ik houd van frisheid en spanning in een wijn.Deze ‘orange ‘wijn is gemaakt van Grenache Gris druiven. Super schaars; er wordt slechts enkele hectare van verbouwd in Zuid-Afrika. De druiven zijn afkomstig van flanken van de Paardeberg, schurkend tegen het Swartland.
De prachtige uienschil-achtige kleur van de druiven komt perfect terug in de kleur van de wijn. Vroeg geoogst zodat de Grenache druiven, vaak berucht laag in zuren, voldoende frisheid en spanning behouden. De druiven zijn vervolgens natuurlijk vergist op de schil.
Een heerlijke frisse wijn die bijzonder vol van smaak is ondanks het lage alcohol percentage. Dit maakt de wijn super drinkbaar en verfrissend.
In de geur citroengras, gember en groene thee aroma’s naast de fruittonen. In de smaak mooi wit en groen fruit, marsepein, sappigheid, een vleugje tannine en een minerale, licht ziltige afdronk. Bijna een koel klimaat wijn. Dichtbij de roots van de wijnmaker:)
Ik ben dol op mooie Chardonnay met rijkdom en tegelijk hele mooie mineraliteit om spanning in de wijn te brengen. Kalkrijke gronden zijn hiervoor ideaal. Deze zijn echter in Zuid-Afrika erg schaars. Maar diep verscholen in het achterland van de Westkaap ligt de ruige streek Robertson, waar een van de weinige kalkaders in de bodem zit.
Ik heb prachtige Chardonnay kunnen bemachtigen van twee complementaire sites; de ene plek brengt waanzinnige kalkachtige mineraliteit en citrus in de wijn en heeft een sterk Bourgogne karakter. De andere wijngaard geeft meer rijkdom en tonen van witte peer en geel fruit.
De finish is lang en romig; kortom een super gelaagde wijn met veel spanning. Heerlijk om meteen al te drinken maar als je ‘m weglegt de komende jaren word je absoluut beloond! Slechts 371 flessen, dus wees er snel bij.
Zo natuurlijk mogelijk gemaakt met eigen gisten en zonder enige toevoegingen behalve een klein beetje sulfiet. De wijn heeft 9 maanden sur lie gerijpt op een oud 300L vat. Dit alles om het prachtige gebied zoveel mogelijk te laten spreken in de wijn.
Ik loop al een paar jaar met het idee rond om te werken met de Rhône blauwe Mourvèdre druif; geïnspireerd door de geweldige rode wijnen van het Zuid-Franse Bandol. Door het grote aanbod aan Syrah en Grenache is hij vaak een beetje ondergeschoven in Rhône-blends. Volledig onterecht!
Aan het begin van de oogst van 2022 reed ik samen met m’n goede vriend en wijnmaker Albert Ahrens rond in het Swartland op zoek naar een mooie Mourvèdre wijngaard. We waren dan ook super opgewonden toen we na enig zoeken een prachtige ongeïrrigeerde bushvine wijngaard vonden op de flanken van de Aprilskloof. Maar wat nog veel gaver was: de wijngaard is door Albert zelf geplant in 2002 toen hij wijnmaker was bij deze boerderij. Wat een waanzinnig toeval!
Precies 20 jaar later heb ik mogelijkheid gekregen om wijn te mogen maken van deze druiven in de kelder van Albert.
Keeping it gentle in the cellar is het motto. Het resultaat?
Een prachtige full-bodied wijn en toch lichtvoetig; bomvol rood en donker fruit van bosaardbeien, frambozen en pruimen. Heerlijke subtiele tannines en een hele sappige finish. Totale oplage 374 flessen.